Voormalig Diezenaren gezocht voor verhalen over Stilohal en omgeving

4 maanden geleden gepubliceerd

De Stilohal, gelegen aan de Van Wevelinkhovenstraat in Diezerpoort, wordt gesloopt. In april 2024 starten de archeologen van Gemeente Zwolle met het onderzoek in dit gebied. Tot 1960 stonden hier boerderijen. De vondsten en sporen van deze boerderijen willen we koppelen aan verhalen. Daarom zoeken we inwoners die rond 1960 in Dieze woonden.

De Stilohal in hartje Diezerpoort

De Stilohal ligt in het hart van de wijk Diezerpoort. Ondanks de centrale ligging, is er tot nu toe weinig onderzoek verricht in dit gebied. Sinds de 13e eeuw behoorde buurtschap Dieze tot de stad Zwolle. Uit archiefonderzoek weten we dat er veel boerderijen waren en dat er op de kruising van de Langenholterweg met de Katersteeg zelfs een kapelletje heeft gestaan.

Oproep aan bewoners van Dieze in de jaren ‘60

Heb je rond 1960 in het hart van Dieze gewoond? Of ken je iemand die dat deed? Neem dan contact op met het team Erfgoed van de gemeente Zwolle. Verhalen over bijzondere gebeurtenissen in de wijk, herinneringen aan je jeugd of familiemomenten, alles is welkom. Deze verhalen kunnen ons helpen de geschiedenis van Dieze beter in kaart te brengen.

Wat gebeurt er met de verhalen?

Deze persoonlijke verhalen van bewoners zijn niet in de archieven terug te vinden. Het is daarom belangrijk om ze vast te leggen. Zo blijven ze bewaard voor de toekomst. Met toestemming van de betrokkenen worden de verhalen gebruikt voor publicaties en mogelijk een tentoonstelling in een lokale wijkaccommodatie.