Herdenkingsplechtigheid bij monument Meppelerstraatweg

22 dagen geleden gepubliceerd

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Het monument is een eerbetoon aan vijf inwoners uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 zijn geëxecuteerd vanwege een verzetsdaad.

Herdenking voorafgaand aan het paasweekend

Vanwege de viering van het paasweekend vindt de herdenking door De Springplank op 28 maart plaats. Wethouder Gerdien Rots van de gemeente Zwolle legt namens de gemeente een bloemstuk bij het monument.

Deelname van de leerlingen

Voorafgaand aan de plechtigheid verzamelen de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Na de wethouder leggen ook de kinderen van De Springplank en nabestaanden bloemen bij het monument.

Over het monument

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 geadopteerd door basisschool De Springplank. Het is gemaakt van kunststeen en toont een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Adoptie van oorlogsmonumenten in Zwolle

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor de oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.