Leerlingen Thomas a Kempis College helpen egels met speciale kasten

4 maanden geleden gepubliceerd

Leerlingen van het Thomas a Kempis College in Zwolle helpen mee aan een initiatief om de egelpopulatie in Nederland een steuntje in de rug te geven. Op 14 maart zullen zij 100 egelkasten in elkaar zetten.

Egelkasten voor biodiversiteit

Deze actie komt voort uit de zorgen die er zijn over de egelpopulatie in Nederland. Volgens Wethouder Duurzame Stadsontwikkeling Arjan Spaans is de populatie in de afgelopen tien jaar gehalveerd. “Ik ben blij dat we dit samen met de school en de leerlingen doen! De egel kan goed wat extra hulp gebruiken”, aldus Spaans.

De egelkasten worden gemaakt in samenwerking met ROVA, Binthout en het Thomas a Kempis College. Het bedrijf Binthout heeft bouwpakketten voor de kasten ontworpen, vervaardigd uit hout van Zwolse bomen. De leerlingen zullen deze in elkaar zetten.

Van nestkastjes naar egelkasten

Vorige jaren maakten de leerlingen nestkastjes voor mezen, als deel van een project om de eikenprocessierups te bestrijden. Maar nu er genoeg nestkastjes zijn en de vogels de rupsen goed weten te vinden, is de focus verschoven naar hulp voor de egels.

Natuureducatie en techniek

Het project wordt begeleid door techniekdocent Klaas Jan van de Belt en zijn scienceclass. Van de Belt is enthousiast: “Het is super mooi om samen met een groep leerlingen iets te maken wat de biodiversiteit in de stad ten goede komt.”

De egelkasten worden uitgedeeld in samenwerking met drie egelwerkgroepen uit de wijken Assendorp, Holtenbroek en Zwolle-Zuid. Deze groepen zorgen dat de kasten op goede plekken terechtkomen en helpen zo bij het vergroten van het natuurbewustzijn in de wijken. “Door samen met bewoners te volgen of de kasten bewoond worden, krijgen we een goed beeld van hoe het met de egel gaat in bepaalde wijken”, aldus Meike Beumer van de Egelwerkgroep.