'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren in Zwolle

5 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Zwolle heeft een nieuw wooninitiatief geïntroduceerd genaamd ‘Kamers met Aandacht’. Dit is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet volledig zelfstandig kunnen wonen. De gemeente wil samen met zorgaanbieders kamers vinden in de particuliere sector.

Wat is ‘Kamers met Aandacht’?

Het idee van ‘Kamers met Aandacht’ is om jongeren te koppelen aan mensen die een kamer over hebben. Dit kan bijvoorbeeld een zolderkamer bij een gezin zijn, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. De voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

Michiel van Willigen, wethouder Jeugd, is enthousiast over het initiatief. Volgens hem biedt ‘Kamers met Aandacht’ letterlijk ruimte aan jongeren die bijna op eigen benen staan, maar nog net dat beetje extra aandacht kunnen gebruiken.

Persoonlijke aandacht en zorgvuldige match

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener en bouwen met een beetje persoonlijke aandacht een eigen netwerk op om op terug te vallen. Verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

‘Kamers met Aandacht’ is een initiatief dat eerder in andere steden is gestart en heeft in Nederland al 70 jongeren gekoppeld aan verhuurders. In Zwolle gaat het om een pilot van twee jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met zorgaanbieders op zoek gaat naar kamers voor jongeren uit de stad. Het doel is de jongeren naar volledig zelfstandig wonen te begeleiden, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl.