Groenplan Voorsterpoort Bedrijventerrein Van Start

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Vier ondernemers van het bedrijventerrein Voorsterpoort hebben toegezegd om hun gebied te vergroenen. Deze toezegging werd gedaan door hun handtekening te plaatsen op een bord: Samen voor een Groener Voorst. Dit symbolische gebaar markeert het begin van de uitvoering van groenplannen die de bedrijven hebben opgesteld om hun terrein te vergroenen. De uitvoering van de groenplannen zal beginnen in maart.

Financiering

De groenplannen worden deels betaald door de ondernemers zelf, maar ze ontvangen ook subsidie van het programma Natuur en samenleving 2.0 van de Provincie Overijssel. Deze subsidie is bedoeld om ondernemers te stimuleren hun bedrijfspand en -grond groener en toekomstbestendiger te maken en de biodiversiteit te verbeteren.

Belang van een Groen Bedrijventerrein

Een groener bedrijventerrein heeft veel voordelen. Het draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van werknemers door stress te verlagen en bevordert beweging. Bovendien verbetert het de wateropslag en de luchtkwaliteit en biedt het verkoeling bij hitte op de vaak versteende bedrijventerreinen. Dit is vooral voordelig in een tijd waarin het klimaat snel verandert.

Groene Postzegel Strategie

De stap naar een Groener Voorsterpoort is mede tot stand gekomen door Peter Plaatsman van Xplosief /Co Zwolle en Team Klimaat Actief-Ondernemers, waaronder Adriaan Mosterman. Dit team is een initiatief van het Climate Campus programma van de Gemeente Zwolle. Met hun ‘Groene Postzegelstrategie’ willen ze het voor ondernemers makkelijker maken om hun terreinen te vergroenen en te verduurzamen. Het Team Klimaat Actief voor ondernemers wordt mede gefinancierd door LIFE IP (integrated projects), een programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de klimaatadaptatie te versnellen.